четверг

Учасники процесу громадського лобіювання


«Група інтересів» - коло людей, на користь яких діє представник. Це може бути територіальна громада, окремі її групи, соціально незахищені групи. Головне – інтереси всіх членів групи порушує одна й та сама проблема.
«Представник» - організація або ініціативна група, що бере на себе функцію відстоювання інтересів людей перед органами влади. Власне це Ви.


«Мішень» - орган влади або конкретний посадовець, наділений повноваженнями, необхідними для вирішення проблеми групи інтересів. Для успіху кампанії дуже важливим є вірний вибір «мішені». Помилка може коштувати дуже дорого. Так, наприклад, кампанія проти об’єднання Сумських Вузів у 2004 році протягом двох місяців «стріляла по горобцям», тобто по ректорам університетів, управлінню освіти, голові ОДА. І лише тоді, коли кампанію було спрямовано на Президента України, який власне і підписав указ, що викликав проблему, дії активістів призвели до вирішення проблеми.


«Друзі та вороги» . Будь яка конфліктна ситуація передбачає наявність друзів та ворогів. Зміни, що ви пропонуєте, порушують звичний хід подій та зачіпають чиїсь інтереси. Зрозуміло. Що ви зіткнетеся з протидією людей та установ, про яких з самого початку ви не думали. Так само, ви можете не бажаючи того вразити інтереси партнерів вашіх «Друзів».
«ЗМІ.» Без допомоги ЗМІ важко, якщо взагалі можливо, перевести конфлікт в публічну площину, залучити прихильників, розповісти про проблеми та досягнуті перемоги. Тому ЗМІ – окремий гравець у процесі адвокасі.


«Інші». Навколо нас завжди є безліч простих мешканців, які з байдужіх спостерігачів можуть перетворитись на палких прихильників.
За цією класифікацією п'яту групу, або більшість, в англомовній літературі інколи називають «ті, хто сидить на паркані». Громадські захисники і ті, хто в силах вирішити їхні проблеми, розведені по різні боки паркану. Основна ж маса людей - приблизно 60 відсотків - воліють спостерігати за тим, що відбувається, з висоти забірних стін. Очевидно, що завдання активістів і громадських захисників полягає в тому, щоб залучити частину «тих, хто сидять на паркані» на свій бік.

Комментариев нет:

Отправить комментарий